Typer av stål från en stålleverantör

Då massor av saker fordrar stål som en viktig del av innehållet, finns det således många olika typer av materialet som kan efterfrågas hos en stålgrossist eller en stålleverantör. I den här artikeln kan du läsa om olika ståltyper och varianter som en sådan leverantör kan sälja vidare.

Rostfritt stål

Det rostfria stålet har fått en enorm betydelse och används framförallt i köksredskap idag. Man finner det rostfria stålet i bestick och kastruller m.m. men det rostfria stålet används i alla miljöer som kan vara sura och orsaka korrosion. En stålgrossist levererar rör, plåt och stänger i rostfritt stål som senare kan formas och skapa produkter som säljs vidare på marknader.

Specialstål

Specialstål är något som leverantörerna säljer och som tillverkas i mindre volymer. Denna typ av stål är dyrare och lämpar sig främst till kullager och tillverkning inom maskinindustrin och fordonsindustrin. Stålet är legerat, antingen hög- eller låglegerat och har både stark hållfasthet och egenskaper som gör att det går lätt att skära i. Specialstål måste kunna stå emot slitage och hårda väderlekar samt ha en lång livslängd.

Aluminium

En stålleverantör erbjuder vanligtvis aluminium till kunder. Aluminium kan användas till många olika saker som köksredskap eller maskiner och fordon. Det förekommer bland annat i fälgar eller flygplanskroppar samt hos båtar och i motorer. En viktig egenskap är att aluminium helst ska stå emot saltvatten och rost. Dock har aluminium en tämligen god förmåga att skydda sig mot korrosion och om legeringen innehåller koppar och järn, minskar motståndet ännu mer.

stålgrossist

Stålbalkar

Inom byggindustrin förekommer stålbalkar, som säljs av stålleverantörerna. De kommer i många olika former och utföranden och kan ytbehandlas i form av blästring eller varmförzinkning. Man bygger in stålbalkar i väggar eller som pelare i husbyggen och det räknas som handelsstål. Precis som stålrör, stålplåtar och stänger, så levereras dessa i olika dimensioner som anpassas till kundens önskemål.