Stomi och tillbehör

För att livet med stomi ska flyta på så normalt som möjligt finns en mängd olika produkter på marknaden. Vilken som är rätt beror på vilken typ av stomi man har, hur aktiv man är, form, utseende och placering av stomin, avföringens form och konsistens och hur känslig hud man har.

Bandagen som finns består av antingen 1-dels, ett allt-i-ett bandage där allt byts på samma gång, eller 2-delsbandage. 2-delsbandaget har en platta och en påse. Plattan sitter oftast fast mot huden i 3-5 dagar innan den byts, och påsen byts efter behov.

Har man ett stomibråck kan man behöva en bråckgördel för att hålla allt på plats på ett skonsamt och säkert sätt och om man är väldigt fysiskt aktiv kan en bältesgördel vara bra att ha för att undvika läckage.

En annat väldigt bra stomiprodukt är stomitoaletten, ett handfat med uppvärmt vatten och handduschmöjlighet i lagom höjd så att man slipper obekväma ställningar för tömning av påse. Påsens innehåll sköljs ut under vattenytan och vidare rakt ut i avloppet, så lukten minimeras dessutom.

Att hitta underkläder som passar och är bekväma kan ibland vara svårt, men det finns särskilda underkläder speciellt framtagna för stomipatienter. De är ofta sömlösa och i andasmaterial, och det finns för dagbruk, nattbruk och även när man är mer fysiskt aktiv som under arbete eller träning.

För att förhindra läckage runt stomipåse och bukplatta finns en mängd olika bågar, ringar, salvor och pasta. Detta för att kapsla in, släta ut veck och ojämnheter och täta till runt stomin. Elastisk tejp för detta ändamål finns också, samt plattor i olika former beroende på om man har en rak eller utbuktande form på stomin. Förseglingar och förseglingsgel finns också.

Utöver detta finns produkter för att skonsamt ta bort tejp- och klisterrester, hudvårdande produkter och även deoderanter. Det finns kapslar man lägger i påsen som tar upp lukt och ger en fräschare känsla vid läckage eller tömning. Allt fler silikonbaserade produkter tas fram för att stävja hudirritation och läckage då silikon är väldigt skonsamt.