Kemtvätt förlänger plaggets livslängd

kemtvätt2

Håll kläderna fina längre med kemtvätt! En del kläder tål inte vanlig maskintvätt och bör kemtvättas för att inte bli förstörda. Var uppmärksam på tvättmärkningen om den har en cirkel med A, P, F eller W. Vilket innebär att plagget alltid bör kemtvättas.

Fördelarna med kemtvätt

Det har sina fördelar att låta kläderna kemtvättas. Vissa klädesplagg tåler helt enkelt inte vanlig tvätt. Det finns även en överhängande risk att förstöra känsliga plagg genom att tvätta dem i vanlig tvättmaskin. Tjock bomull klarar en vanlig tvättprocess bra, medan den vanliga tvättmaskinen däremot sliter oerhört på känsligare material. Mocka, läder och päls bör alltid lämnas in på kemtvätt. Så även siden och sammet. Likaså kläder i tunnare och känsligare material så som klänningar och kostymer. Plaggets livslängd blir garanterat längre om kläderna kemtvättas. Svåra fläckar och lukter som inte försvinner i vanlig tvättmaskin kan mycket väl bli ett minne blott om de lämnas in på ett professionellt tvätteri.

Kemtvättens uppkomst

På 1820-talet föddes idén till kemtvätt i Frankrike när en arbetare råkade spilla bensin baserad lampkolja på en smutsig duk i en fabrik. När duken torkade upptäcktes vilken renande effekt bensinen hade – och det första fröet till kemtvätt var därmed född.

Hur går kemtvätt till?

Vid kemtvätt tvättas plagget varsamt utan vatten och i en mycket låg temperatur. Vattnet byts ut mot olika kemikalielösningar som är skonsammare mot plagget än att tvätta i vatten. Förr användes i princip alltid perkloretylen för att kemtvätta. De moderna teknikerna är snällare mot miljön. Vättekniker som använder sig av koldioxid eller olika grader av vattentryck har blivit allt vanligare.

En kemtvätt i göteborg tar proffsen hand om dina kläder på bästa sätt. Ett gott råd är att göra det till en vana att alltid lämna in ytterplagg på kemtvätt efter varje säsong, innan de hängs in i garderoben. På så sätt håller de sig fräscha och i gott skick betydligt längre.